ФИНЛАНДСКА САУНА

 

Финландската сауна е най-популярният вид сауна в света. Тя е вид „суха сауна“, което ще рече, че дървена облицовка или дървена колиба се затопля от печка на дърва (или електричество) и куп топлинно задържащи камъни, поставени върху печката.

Основното предназначение на сауната е достигане на много висока температура ( 60-80ºC), която води до отморяващ начин за изчистване на тялото чрез изпотяване и освобождаване от напрежението!

Посетителите стоят в затопленото помещение на дървени пейки и се наслаждават на благоприятните ефекти от загряването на тялото и благотворното отделяне на пот.

Ако имате бавна циркулация, тогава седмичната сауна може да помогне за елиминиране на токсините и постигане на блестяща кожа.

Съществуват и доказателства, които подкрепят ползите от редовната употреба на сауна, включително за повишеното сърдечно и мозъчно здраве.

В зависимост от ползите, които искате да постигнете, ще определите честотата и продължителността на използването на сауната.

Не забравяйте да се консултирате със здравен специалист, преди да използвате финландска сауна, тъй като тя е противопоказна за някои здравословни състояния и видове кожа.

Освен стоенето на тази висока температура, има 2 основни метода за подобряване на ефектите от сауната върху кръвообращението и получаване на по-обилна пот:

  • Създаване на стимулиращи вълни от пара и колебания в температурата на въздуха чрез периодично пръскане на вода върху камъните в сауната.

  • Редуване на престой в сауната с леденостуден душ.